Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΝΤΖΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΕΔΡΑ : Παπαδάτες
Δ/ΝΣΗ : Παπαδάτες , τ.κ. 300 11
ΤΗΛ.: 26350-23000
FAX .: 26350-22321

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ : Συμμετοχή στην Εταιρεία Ανάπτυξης Λίμνης Τριχωνίδας ( ΕΤΑΝΑΛΤ )
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ :
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ : 21
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ : 7.008 κάτοικοι
ΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ : 99.717 χιλ. στρεμ.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ : Κυρίως ημιορεινός , κατά δεύτερο λόγο ορεινός και ελάχιστα πεδινός
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ : 6

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

ΠΑΤΟΒΡΥΣΗ

ΒΡΥΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΜΕΓΑΛΑΓΚΑΔΙ

ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για τη νόσο των χοίρων.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για τη νόσο των χοίρων.
Η Δ/νση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας προσπαθώντας να ενημερώσει τους πολίτες του Νομού, γνωρίζει τα παρακάτω: Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση από την γρίπη των χοίρων στην Αμερική με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό και στις ΗΠΑ. Η γρίπη των χοίρων είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης (πυρετός με αιφνίδια έναρξη, βήχας, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονόλαιμο, ανορεξία, κ.α) και οφείλεται σε καινούριο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α με ορότυπο Η1Ν1. Ο ιός μεταδίδεται από τους χοίρους στον άνθρωπο. Όμως στο Μεξικό το νέο στέλεχος του ιού έχει γονίδια από χοίρο, άνθρωπο και πτηνά και υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται αερογενώς (με σταγονίδια από βήχα, κλπ) από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας (δηλαδή παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού). Για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν φάρμακα (αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη). Στην χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλημα με την συγκεκριμένη νόσο, ούτε στους ανθρώπους ούτε στους χοίρους. Κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργαζόμενες θα ενημερώνουν τους πολίτες για ότι νεότερο. Τα μόνα που συνιστά η Διεύθυνση Υγείας είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής που αφορούν προστασία από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται αερογενώς.
Τα μέτρα είναι
1. Συχνό και καλό πλύσιμο χεριών
2. Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους.

3. Αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές με κρούσματα (Μεξικό, ΗΠΑ, κ.α.)

4. Σύσταση για μαγείρεμα κρέατος σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 70 βαθμούς Κελσίου για αρκετή ώρα.
http://www.aitnia.gr/Default.aspx?id=289