Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ξεκινά ο πρώτος κύκλος επιμορφωτικών προγραμμάτων από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ).

Ξεκινά ο πρώτος κύκλος επιμορφωτικών προγραμμάτων διάρκειας περίπου 3000 ωρών, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς του Νομού.
Τα επιμορφωτικά προγράμματα, ανά θεματική ενότητα, για το Α΄ εξάμηνο του 2010, έχουν ως εξής:
Προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ): Λογοθεραπείας, Μουσικοθεραπείας, Ζωγραφικής, Εργοθεραπείας, Θεατρικού Παιχνιδιού, κατόπιν συνεργασίας με τους φορείς και τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, όπως «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» σε ΑΓΡΙΝΙΟ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΚΔΑΠΜΕΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΚΕΚΥΚ-ΑΜΕΑ, ΞΕΝΩΝΑΣ «ΓΕΦΥΡΑ» ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΞΕΝΩΝΑΣ «ΑΡΓΩ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΕΛΕΠΑΠ, «ΑΛΚΥΟΝΗ», ΚΔΑΠΜΕΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΞΕΝΩΝΑΣ ΙΡΙΔΑ. Πρόκειται για 15 τμήματα διάρκειας περίπου 700 ωρών.
Πολιτιστικά προγράμματα: Θεάτρου, παραδοσιακών χορών, Εκμάθησης μουσικών οργάνων, Αγιογραφίας, Χαρακτικής και Ζωγραφικής, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς και τους Δήμους Αγρινίου, Ανακτορίου, Αιτωλικού, Φυτειών, Αμφιλοχίας, Αγγελοκάστρου, Θεστιέων, Αντιρρίου, Αρακύνθου, Ινάχου, Ναυπάκτου, Θέρμου. Πρόκειται για 28 τμήματα διάρκειας περίπου 1900 ωρών.
Προγράμματα Οικονομίας– Επιχειρηματικότητας: Κοπτική-Ραπτική, Κέντημα Μηχανής, Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Μηχανολογία Αυτοκινήτων, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Συλλόγους Παρακαμπυλίων (Αγίου Βλασίου), Αστακού, Θεστιαίων Αμφιλοχίας και Ανακτορίου. Πρόκειται για 7 τμήματα διάρκειας περίπου 400 ωρών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στοχεύει στην ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση της ΝΕΛΕ, στον εμπλουτισμό της επιμορφωτικής της δραστηριότητας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και τη σχέση της με την τοπική πολιτιστική παράδοση και τα προϊόντα της περιοχής, καθώς και στην κάλυψη των διευρυμένων αναγκών των Δήμων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο Νομό.
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΝΕΛΕ στο Μεσολόγγι, στα τηλέφωνα 2631025561 & 22180, στο ΚΛΕ Αγρινίου 2641059231 και στο ΚΛΕ Αμφιλοχίας 2642023797.
Τα προγράμματα της ΝΕΛΕ υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Eρώτηση του βουλευτή Μάριου Σαλμά σχετικά με τον καθορισμό των όρων και της διαδικασίας χορήγησης έγκρισης κυκλοφορίας προϊόντων καπνού.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριος Σαλμάς κατέθεσε από κοινού με τον Βουλευτή Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών σχετικά με τον καθορισμό των όρων και της διαδικασίας χορήγησης έγκρισης κυκλοφορίας προϊόντων καπνού και τη μη εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει την κυκλοφορία ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλων παρόμοιων προϊόντων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Κύριοι Υπουργοί,
Πάγια πολιτική του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης εδώ και αρκετά χρόνια είναι η προστασία των ανηλίκων από ουσίες, οι οποίες προκαλούν εθισμό. Αυτά σαφέστατα ορίζονται στο άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3730 ( ΦΕΚ Α΄ 262/23.12.08 ). Στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται επίσης η απαγόρευση για την κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δυστυχώς όμως, σήμερα, παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος της κυκλοφορίας διαφόρων ειδών ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τα πιο απίθανα και ετερόκλητα σημεία πώλησης, όπως, περίπτερα, φαρμακεία, ακόμα και βιβλιοπωλεία.
Το επικίνδυνο με τα προϊόντα αυτά είναι ότι προβάλλουν ισχυρισμούς, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, ότι είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα, ότι δεν βλάπτουν τους παθητικούς καπνιστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
Τον Ιανουάριο του 2009, ο ΕΟΦ εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε: «Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα». Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Στη κατηγορία αυτή εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά»
Επισημαίνεται ότι ο νόμος, σε αυτό το σημείο, σωστά κάνει το διαχωρισμό μεταξύ των προϊόντων αυτών που αποσκοπούν στη διακοπή του καπνίσματος και αυτών που διατίθενται ως εναλλακτικά μέσα καπνίσματος, όπου τότε απαιτείται η αξιολόγηση και έγκριση των προϊόντων αυτών ως «λιγότερο βλαβερών από τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού», σύμφωνα με το νόμο 3730 ( άρθρο 2, παρ.2 ).
Η αρρυθμία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων και της διαδικασίας για τη χορήγηση έγκρισης κυκλοφορίας προϊόντων καπνού, που θα είναι πιθανώς λιγότερο βλαβερά από τα ήδη υπάρχοντα στην αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα προϊόντα αυτά. Αυτό συμβαίνει, ακριβώς γιατί ο ισχυρισμός ότι τα προϊόντα αυτά είναι λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Επιπλέον παραπλανούν τους καταναλωτές για δήθεν οφέλη στην υγεία τους κάτι που συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
-Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος που απαγορεύει την κυκλοφορία στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλων παρόμοιων προϊόντων τα οποία ισχυρίζονται πως επιφέρουν οφέλη για την υγεία όσων τα χρησιμοποιούν;
-Έχει προβλεφθεί η έκδοση Κ.Υ.Α. για το άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3730/2008 και ποιο το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης αυτής;»

«Κλειδώνει» ο χάρτης για τους δήμους του νομού μας, πριν τη διαβούλευση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Πολιτειας Αιτωλών και Ακαρνανων» παρά το γεγονός η κυβέρνηση περιμένει τις κατά τόπους διαβουλεύσεις, εντούτοις οι διαδικασίες εντός του υπουργείου για την κατάρτιση του χάρτη σχεδόν ολοκληρώνονται και όλα τελικά δείχνουν ότι ο αριθμός των δήμων θα είναι 7 (συν-πλην 1 ), αριθμός που προέβλεπε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά με διαφορές στην κατανομή των δήμων. Προκρίνεται το σενάριο για ένα δήμο στα όρια της παλαιάς επαρχίας Ναυπάκτου (και όχι δύο με ξεχωριστό δήμο Ορεινής Ναυπακτίας) .
Βεβαιότητα αποτελεί πως το Θέρμο θα είναι η έδρα διευρυμένου δήμου που θα έχει και τη Μακρυνεία, όντας ο δεύτερος δήμος της Τριχωνίδας με το διευρυμένο δήμο Αγρινίου που οριστικά αφομοιώνει τους δήμους Θεστιέων και Παραβόλας.
Ο δήμος Βάλτου θα περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Αμφιλοχίας, Ινάχου και Μενιδίου αλλά όχι και των Φυτειών. Οι Φυτείες θα αποτελέσουν τμήμα ενός εκ των δύο δήμων του Ξηρομέρου. Έντονα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να γίνει τελικά μόνο ένας δήμος Ξηρομέρου αλλά συγκεντρώνει ελάχιστες πλέον πιθανότητες.
Να σημειωθεί εξάλλου πως οι διεργασίες στην Αχαΐα δείχνουν το δρόμο. Στον όμορο νομό οι διαβουλεύσεις (των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων) σχεδόν ολοκληρώνονται και όλα συγκλίνουν πως ο αριθμός των 21 δήμων θα συμπυκνωθεί σε λιγότερους από έξι. ενδεικτικό όσων αναμένονται και για την Αιτωλοακαρνανία.
Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
http://efpoliteia.blogspot.com/

Τα αποδεικτικά πειράματα για το φυτό Στέβια, αφήνουν ελπίδες για οικονομικά συμφέρουσα καλλιέργεια στα καπνοχώραφα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Αιτωλοακαρνανίας, παρουσίασαν τη τελική Έκθεση και τα αποδεικτικά πειράματα και οικονομικότητα του είδους στέβια (Stevia rebaudiana) ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια –τρόφιμο στην Ελλάδα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας- ΝΑΑΙ και πραγματοποιήθηκε από το Παν/μιο Θεσσαλίας (Υπεύθυνος: Καθ/τής Π. Λόλας) σε συνεργασία με το Παν/μιο Hohenheim της Γερμανίας (προμήθεια σπόρου, αναλύσεις στεβιοσίδης, συμβουλευτικά σε θέματα στέβιας), Ομάδες Καπνοπαραγωγών (πειράματα, Αποδεικτικοί αγροί) σε παραδοσιακές καπνικές περιοχές και το Ε.ΘΙ.ΑΓ.Ε. (Καπνικοί Σταθμοί Αγρινίου, Καρδίτσας) τα έτη 2005 - 2007. Σκοπός των αποδεικτικών πειραμάτων είναι να γνωρίσουν οι παραγωγοί το φυτό, τις καλλιεργητικές φροντίδες και το κοστολόγιο.
Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από την έκθεση. (Ολοκληρωμένη μπορεί να την διαβάσετε στο site της Νομαρχίας: http://www.aitoloakarnania.gr/)
Δράσεις προετοιμασίας
Με χρηματοδότηση της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας έγινε στην περιοχή σε συνεργασία με την ΕΑΣ Αγρινίου (συνεργάτη αγρότη), το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. - Καπνικός Σταθμός Αγρινίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και καπνοπαραγωγούς (Σαράτσης Ε. & Κ., Δασκαλάκης Ε., Καμαριάρης Επ. Φωτόπουλος Χ.) η έρευνα.
Εξεύρεση – επιλογή των αγροτών για τις αποδεικτικές καλλιέργειες από την ΕΑΣ Αγρινίου και το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. - Καπνικός Σταθμός Αγρινίου. Βασικό κριτήριο στην επιλογή των αγροτών-συνεργατών ήταν να καλυφθεί ικανοποιητικά η ευρύτερη γεωργική περιοχή της Ν.Α.Α. και μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού επιλέχτηκαν 4 αγρότες, κυρίως πρώην καπνοπαραγωγοί σε τέσσερα χωριά, Ρίβιο, Κουβαράς, Αγρίνιο (Μεγάλη Χώρα) και Σκουτερά. Αποτελέσματα
Αποδεικτικές καλλιέργειες παραγωγή σποροφύτων

Εμπειρία παραγωγής φυτών σε σπορεία αποκτήθηκε τόσο στο Π. Θεσσαλίας όσο και το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στον Καπνικό Σταθμό στο Αγρίνιο και συνεργάτη ιδιώτη στη Λαμία. Η παραγωγή των σποροφύτων για τις ανάγκες των Αποδεικτικών έγινε στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. - Καπνικός Σταθμός Αγρινίου σε επιπλέοντα και μη επιπλέοντα και στο Αγρόκτημα του Π. Θεσσαλίας σε μη επιπλέοντα σπορεία. Οι συνεργάτες αγρότες παρέλαβαν τα φυτά στο Αγρόκτημα του Π. Θεσσαλίας.
Μετρήσεις
Οι μετρήσεις, ύψος και βάρη, χλωρό και ξηρό ανά φυτό και φύλλα ή βλαστού, ο χρόνος λήψης και τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα αποδεικτικά φαίνονται συγκεντρωτικά στον Πίν.1 και 2.
Τα στοιχεία στους Πίνακες δείχνουν την πορεία αύξησης της στέβιας κατά την καλλιεργητική περίοδο (από τη μεταφύτευση έως την συλλογή) για κάθε ένα από τα Αποδεικτικά στην περιοχή της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας το 2009. Ο Αποδεικτικός στο Ρίβιο από την αρχή δεν δέχτηκε τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες από τον αγρότη συνεργάτη παρά τις υποδείξεις. Οι μετρήσεις σε αυτόν τον Αποδεικτικό έγιναν σε επιλεγμένα φυτά από εκείνα που επέζησαν έως τις 60 ΜΑΜ παρά την εγκατάλειψη.
Υψηλότερες μετρήσεις ως προς τα βάρη ανά φυτό, άρα και στην στρεμματική απόδοση, παρατηρήθηκαν με τη σειρά στα Αποδεικτικά Καμαριάρης, με 525 g χλωρό βάρος ανά φυτό στη συλλογή, Φωτόπουλος 400 g, Σαράτσης 359 g. Στον Αποδεικτικό Δασκαλάκης δεν έγιναν μετρήσεις στη συλλογή γιατί είχε εγκαταλειφθεί σχεδόν από τις πρώτες 20 μέρες και δεν υπήρχαν φυτά για μετρήσεις, όπως έγινε στις 30 και 60 ΜΑΜ.
Οι διαφορές στις μετρήσεις μεταξύ των τριών Αποδεικτικών οφείλονται κυρίως στην ηλικία των Αποδεικτικών και δεν είναι θέμα μη προσαρμοστικότητας του φυτού. Ο Αποδεικτικός Σαράτση-Κουβαράς είναι ηλικίας ενός έτους, του Καμαριάρη-Μ. Χώρα είναι ηλικίας τριών ετών και του Φωτόπουλου-Σκουτερά δύο και τριών ετών. Η έρευνα έως τώρα στην Ελλάδα και αλλού δείχνει ότι καλλιέργειες δύο και περισσότερων ετών έχουν υψηλότερη παραγωγικότητα. Με βάση τις μετρήσεις αυτές και τις παρατηρήσεις των γεωπόνων συμπεραίνεται ότι εάν η καλλιέργεια δεχθεί τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές οι αποδόσεις θα είναι οικονομικά πολύ ικανοποιητικές. Όμως πρέπει να είναι ικανοποιητική και η περιεκτικότητα σε στεβιοσίδη, τουλάχιστον γύρω στο 10%.
Με οικονομικό όριο απόδοσης τα 50 g ξηρό βάρος φύλλων /φυτό για 4500 φυτά/Στρ. φαίνεται ότι τα τρία Aποδεικτικά ήταν πάνω από το όριο. Πιστεύεται ότι με την απόκτηση εμπειρίας από τους αγρότες για τα σπορόφυτα, την πρώιμη μεταφύτευση, έγκαιρη αντιμετώπιση των ζιζανίων και άρδευση η παραγωγικότητα των φυτών θα είναι ικανοποιητική και οικονομικά αποδεκτή.
Απόδοση
Η υψηλότερη απόδοση 91 g ξηρό βάρος ανά φυτό και στρεμματικά (410 kg/Στρ.) παρατηρήθηκε στον Αποδεικτικό Καμαριάρης-Μεγάλη Χώρα (τριετής καλλιέργεια), μετά στον Φωτόπουλο-Σκουτερά (60g-270 kg/Στρ ) και Σαράτση- Κουβαρά (57 g – 257 kg/Στρ) Στη φυτεία Δασκαλάκης-Ρίβιο λόγω εγκατάλειψης δεν υπήρχαν φυτά για συλλογή και μετρήσεις (Πίν.4). Με τις αποστάσεις μεταφύτευσης που χρησιμοποιήθηκαν (75 Χ 30 cm) και τα φυτά ανά στρέμμα με αυτές (4.500 φυτά) προκύπτει και η απόδοση ανά στρέμμα, στην αντίστοιχη στήλη του Πίν. 4. Όπως εξηγήθηκε στην περίπτωση του βάρους ανά φυτό, για μια καλή απόδοση σημασία έχει η ποιότητα σποροφύτων για μεταφύτευση, πρώιμη μεταφύτευση, έγκαιρη πρώτη άρδευση και οι απαραίτητες φροντίδες έγκαιρα τον πρώτο μήνα μετά τη μεταφύτευση. Γενικά, η απόδοση ήταν πάνω από το οικονομικό όριο στους τρεις Αποδεικτικούς, Καμαριάρης-Μεγάλη Χώρα, Φωτόπουλο-Σκουτερά, και Σαράτση- Κουβαρά. Επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες αποδόσεις σημειώθηκαν στα Αποδεικτικά Καμαριάρης-Μεγάλη Χώρα, Φωτόπουλο-Σκουτερά όπου οι φυτείες ήταν τριετής και διετής, αντίστοιχα (Πίν.4). Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παραγωγικότητα ανά φυτό, δηλαδή η απόδοση στο στρέμμα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες και ένας τέτοιος καθοριστικός είναι και η ηλικία της καλλιέργειας. Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με εκείνα σε άλλες χώρες.
Φαίνεται ότι η καλλιέργεια της στέβιας μπορεί να είναι προσοδοφόρα ακόμα και χωρίς επιδότηση εφόσον η εμπορική τιμή κυμαίνεται στα σημερινά όρια. Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι η στέβια ως βιολογική καλλιέργεια (βλέπε παρακάτω) θα εξασφαλίζει πιθανόν επιπλέον εισόδημα από επιδότηση ως βιολογική. Επιπλέον εισόδημα μπορεί να εξασφαλισθεί επίσης εάν η καλλιέργεια της στέβιας γίνεται με τις αρχές της ολοκληρωμένης παραγωγής.