Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας, από 22 Οκτωβρίου, θα διενεργήσει αντιγριπικά εμβόλια για την εποχική γρίπη

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα διενεργήσει αντιγριπικά εμβόλια για την εποχική γρίπη στους ανασφαλίστους του Νομού, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22-10-2009, από τις 8:30 π.μ. έως 12:00 το μεσημέρι, στο Τμήμα Υγείας Αγρινίου (1ο χλμ Εθνικής οδού Αγρινίου - Αντιρρίου πάνω από τα ΚΤΕΛ τηλ:2631029403, 2641363450).
Οι δεύτεροι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23/10/2009, από τις 8:30 π.μ. έως 12:00 το μεσημέρι, στο Μεσολόγγι στη Διεύθυνση Υγείας (Σταυροπούλου 31 τηλ:2641364109, 2631364107).
Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λόγω της εμφάνισης της νέας γρίπης από τον ιό Α/Η1Ν1, οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως διαμορφώθηκαν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, είναι οι εξής:
Υγιή παιδιά 6 μηνών – 5 ετών, για την αποφυγή ταυτόχρoνης νόσησης από διαφορετικούς τύπους του ιού της γρίπης. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι πάσχοντες από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο με σοβαρές καρδιοαιμοδυναμικές διαταραχές. Οι πάσχοντες από ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ). Οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Οι πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια. Μεταμοσχευθέντες. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.
Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων ,οίκων ευγηρίας κ.α.) Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κλπ) Οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία και την χοιροτροφία (εκτροφείς. σφαγείς κλπ) περιλαμβανομένου και του εποχικού προσωπικού.
Ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών στοχεύει στην αποφυγή συν-λοίμωξης από το στέλεχος Η5Ν1 που κυκλοφορεί στα ζώα και από το στέλεχος Η1Ν1, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον ανασυνδυασμό του ιού και την εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους δυνητικά πανδημικού.
Παρακαλούνται όσοι ανασφάλιστοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και επιθυμούν να εμβολιασθούν με το αντιγριπικό εμβόλιο να προσέλθουν στις αναφερόμενες υπηρεσίες τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ανασφαλίστου.
Εμβόλια για τους ανασφαλίστους θα χορηγηθούν και από τα Κέντρα Υγείας του Νομού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με την γνωστή διαδικασία: συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό και προμήθεια από τα φαρμακεία στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στη περιοχή Κουβαράς του Δήμου Φυτειών, ενημερωτική επίσκεψη αγροτών για το φυτό Στέβια.

Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος: «Αποδεικτικά πειράματα και οικονομικότητα του είδους Stevia rebaudiana ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια-τρόφιμο στη περιοχή Αιτωλοακαρνανίας» που χρηματοδοτεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009) με επιτυχία, στη περιοχή Κουβαράς του Δήμου Φυτειών, ενημερωτική επίσκεψη αγροτών στους πειραματικούς – αποδεικτικούς αγρούς του προγράμματος, όπως προβλεπόταν από τη σχετική σύμβαση.
Η ενημερωτική επίσκεψη (ημέρα αγρού) ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του αντινομάρχη κ. Γιάννη Λύτρα και του δημάρχου Φυτειών κ. Παναγιώτη Τζαχρήστα.
Την τεχνική ενημέρωση πραγματοποίησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρος Λόλας, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ιστορία, τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, τις χρήσεις, τις απαιτήσεις καθώς και στα αποτελέσματα προσαρμοστικότητας του φυτού από τα πειράματα του προγράμματος στην Αιτωλοακαρνανία όπως και από ανάλογα πειράματα στον Ελλαδικό χώρο που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν στην περιοχή παρουσίασε ο γεωπόνος της Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας, προϊστάμενος του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου του ΕΘΙΑΓΕ, κ. Ηλίας Ντζάνης.
Ο στόχος της επίσκεψης στον αγρό, που εντάσσεται στη προσπάθεια της Νομαρχίας για πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών πάνω στο τομέα των καινοτόμων καλλιεργειών, πέτυχε πλήρως αφού οι αγρότες ήλθαν σε άμεση επαφή με ένα πραγματικά καινούργιο για τη χώρα μας φυτικό είδος και ενημερώθηκαν σε όλες τις πτυχές της καλλιέργειας του φυτού αυτού τόσο από τους επιστημονικά υπεύθυνους του προγράμματος, όσο και από τους αγρότες που πρωτοκαλλιεργούν το φυτό Στέβια.
Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση των παραγωγών άνοιξε ένα καλό δρόμο για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των αγροτών πάνω σε θέματα νέων καλλιεργειών και τεχνικών παραγωγής.
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε κατάλληλο χρόνο και για άλλες καινοτόμες ενέργειες και καλλιέργειες που διερευνά , όπως ο τομέας των Φαρμακευτικών Φυτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη, ο Διευθυντής Γεωργίας της Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας κ. Κρινής, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας, γεωτεχνικοί των ΕΑΣ, αγρότες της περιοχής, στελέχη ομάδων καπνοπαραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι του αγροτικού χώρου.