Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: «Δάση για το νερό και τους υγροτόπους»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Ζευγαρακίου η περιβαλλοντική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.




Το φετινό θέμα της γιορτής το οποίο επέλεξε η Διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ ήταν Δάση για το νερό και τους υγροτόπους καθώς το 2011 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμιο Έτος για τα Δάση.
Ο προσκεκλημένος ομιλητής περιβαλλοντολόγος κ. Μαμάσης αναφορά έκανε στη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια και τους υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας που έχουν καταχωρηθεί για την Ελλάδα. Για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν καταχωρηθεί τρεις οικολογικά σημαντικές υγροτοπικές περιοχές, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.
 Έμφαση δόθηκε στις λειτουργίες, τις αξίες και τις υπηρεσίες των υγροτοπικών συστημάτων αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης αναφορά έγινε και στο άγνωστο παραλίμνιο δάσος Φράξου Τριχωνίου. Το μη ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο της φύσης σήμερα χωροθετείται καταλαμβάνοντας έκταση 22 στρέμματα ενώ δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, παρόλο που οι εκτάσεις προστατεύονται έμμεσα, επειδή αποτελεί τμήμα περιοχής (GR2310009 Λίμνες Τριχωνίδας & Λυσιμαχίας) που έχουν ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 βάσει της κοινοτικής οδηγίας 92/42.
Ο στόχος της περιβαλλοντικής εκδήλωσης ήταν ενημέρωση των πιο ευάλωτων οικοσυστημάτων τους υγροτόπους με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, γονέων και  προσκεκλημένων που θα συμβάλουν στην δημιουργία ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη και συμμετοχική διάθεση στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Γυφτάκης ευχαρίστησε με την σειρά τους όλους τους αγαπητούς προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ενώ το σχολείο τονίζει ότι θα συνεχίσει με νέες δράσεις, δραστηριότητες και συμμετοχές σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας κ. Θεοδωρόπουλος Νίκος, ο προϊστάμενος 2ου γραφείου ΠΕ κ. Μπεκιάρης Χρ, ο σχολικός σύμβουλος κ. Σωτηρακόπουλος Γ., ο πρόεδρος συλλόγου δασκάλων κ. Τσάμης Δ., ο αιρετός δασκάλων κ. Σκαρμούστος Α., ο τέως δημοτικός σύμβουλος Αρακύνθου κ. Τσιρώνης Κ., οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων Γαβαλούς-Παπαδατών-Πενταλόφου κοι. Θεοδωρόπουλος-Φραγκούλης-Κολεμένος, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Θέρμου κα. Λειβαδίτη Σ. και οι γονείς των μαθητών.
 Οι μαθητές στείλανε το μήνυμα τους!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: